středa 4. prosince 2013


VÁNOCE jednoduše

3. prosince byl Měsíc naposledy v tomto roce 2012 v tzv. Novu.  Novoluní znamená, že při pohledu z naší planety Země se nám Měsíc jeví jako neviditelný, otočen „zadkem“.  V kalendáři je označen černě vybarveným puntíkem, na rozdíl od úplňku, který je označen světlým kolečkem. 
Ve fázi Novu se doporučuje, zahájit nové projekty a vše co jsme si naplánovali. Znáte to: „zítra začnu s dietou, zítra se začnu pravidelně hýbat, od zítřka se začnu pravidelně učit, od zítřka budu milejší na okolí…"
A  1.prosince začal Adventní čas. Obě tyto situace mne donutily se zamyslet. A tak vám všem nabízím veřejně přístupnou část mého zamyšlení. Je docela možné, že některé myšlenky se týkají nejen mne. I když vím, že ne každému je kritičnost tak vrozená vlastnost jako zrozencům v Panně. Na druhé straně bych tuto vlastnost zařadila mezi typické vlastnosti Čechů.  Kolik času ztratíme tím, že o někom či o něčem přemýšlíme a mluvíme kriticky? A změní to něco?  Nabízím zde krátké zamyšlení, které jsem našla v mé oblíbené knize právě na stránce 3. prosince. Nic není náhoda, že…?

„ Jsme každý součástí celku a každá duše má v tomto celku svou roli. Proto nebuďme jeden k druhému kritičtí nebo netolerantní. Ani dva ze všech lidí na světě nejsme stejní a k dotvoření celku je třeba mnoha odlišných částí. Kdo viděl někdy rozebrané mechanické hodiny na jednotlivé součástky, ví že hodiny jsou složeny z mnoha různých součástí – hřídele, ozubená kolečka…  
A když vidíš všechny ty kousky rozsypané na stole divíš  se, jak vůbec mohou plnit úlohu dokonalého časoměřiče. Avšak když hodinář vezme každou součástku a dá ji na správné místo, shledáš, že hodiny nejen že drží pohromadě, ale ukazují správný čas. Dokud každá součástka zůstane na pravém místě a bude plnit svoji úlohu, vše půjde hladce. To je příklad, proč by si každý z nás měl najít to správné místo v rozsáhlém a složitém schématu zvaný ŽIVOT a vydat ze sebe to nejlepší co v sobě má. „

Chci všem popřát pohodový adventní čas, ale už slyším, jak si většina čtenářů zoufá, že nestíhá! Představte si, že i v Německu je aktuální otázka jak připravit vánoce, nakoupit dárky, vyzdobit dům, upéct cukroví, dokončit rozdělanou práci a při tom všem se nezbláznit. Asi proto otiskl Donau Kurier zajímavý článek s titulkem:  „Vánoce jednoduše“. Mluví se zde o jedné knize, která vyšla i u nás. Jmenuje se  Simplify your time – Konečně mít čas. No jo,  já vím, že vyšla spousta knih s tématikou Time management a že existuje tisíc a jeden kurz, kde vás učí jak si vše zorganizovat, rozdělit „pracovní stůl“ na nezbytné, důležité, nechat vyhnít a pod… Ale tak nějak podle toho článku cítím, že by tato kniha mohla být trošku z jiného úhlu pohledu. Opravdu jen tuším, protože si ji teď nemohu tady v Německu, prohlédnout.  Nechávám na každém  zda si potřebuje položit otázku „ co je v mém životě opravdu důležité“….

Přeji všem pohodový předvánoční čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Piš, piš, zajímáš mne...